Biskoppens nyhedsbrev for september 2024
Om det vigtige arbejde i menighedsrådet
Som I nok har bemærket, nærmer menighedsrådsvalget sig.
Jeg ved, at mange af jer, har gjort rigtig meget for at slå på tromme for det. Mange af jer har haft travlt med at prikke andre i lokalmiljøet for at få dem til at tage en tørn. Og mange af jer er måske en smule bekymrede for, om der hos jer melder sig nok interesserede til at løfte med på det vigtige arbejde i menighedsrådet.
Det er ikke for meget sagt, at den bekymring også har været til stede ved tidligere valg, men hidtil er det gået endda. Alligevel kan vi ikke se bort fra, at vi står med en kæmpe udfordring, der handler om, at vi lever og indretter os på andre måder end for ikke så mange år tilbage. Vores hverdag er anderledes. Der er rigtigt meget, der kalder på de stadigt færre, der er aktive i lokalområdet. Vi arbejder og pendler mere. Og – hånden på hjertet – der stilles flere og større krav til menighedsrådsarbejdet med arbejdsgiveransvar og bygningsforvaltning og udstrakt mødevirksomhed.
De bedste rammer for det lokale kirkeliv
Jeg sidder for tiden, sammen med andre gode folk fra det danske kirkeliv, og arbejder med en forenkling af Menighedsrådsloven, altså den lov, der sætter rammerne for arbejdet i menighedsrådet. Det er ikke så lidt af en opgave. Store dele af Menighedsrådsloven er blevet til i en tid, hvor vi, som sagt, indrettede os på andre måder, end vi gør nu. Og så er forventningerne og reglerne og kravene, som et moderne samfund stiller til vores forvaltning, efterhånden smidt oven i. Og så sidder det enkelte menighedsråd dér med noget, der nogle gange kan tage sig ret så uoverskueligt ud.
Der er selvfølgelig masse af hjælp og bistand at hente fra provsti, stift og Landsforeningen af Menighedsråd. Men alligevel kan det forekomme tungt for den, der gik ind i menighedsrådet med det gode og enkle fortsæt om at sætte de bedste rammer for det lokale kirkeliv. Så derfor skal vi ikke alene forenkle menighedsrådsarbejdet. Vi skal også give menighedsrådene endnu bedre muligheder for at vælge hjælp og bistand til at løse deres vigtige opgaver.
For det ER et vigtigt arbejde, der udføres i menighedsrådet. Menighedsrådet er et kraftcenter i lokalområdet, fordi man her passer på vores fælles arv og sørger for de bedste rammer for, at vi kan høre det budskab, vi har så meget brug for at høre.
Hjulene drejer stadigt hurtigere
Vi lever, som nogle siger, i et ”højhastighedssamfund”, hvor hjulene drejer stadigt hurtigere. Vi bombarderes med forventninger om fornyelse og forandringer. Medierne præsenterer os for en verden, hvor krise følger krise. Stadigt flere opgiver at følge med og føler sig kørt hen over.
Jeres lokale kirke, dét der sker i den og omkring den, og dét den bygger på, og som I på forskellige måder hæger om, er så meget desto mere uundværlig. Som bygningen der ligger tungt og urokkeligt i landsbyen, i forstaden eller på byens torv. Og hvorfra der tales til os om at være taget imod og elsket, og om selv at tage imod og elske vores næste. Her får vi håb og mod til at tage del i den højhastighedstid, vi tumler rundt i. Her holdes himmelsk fokus, mens verden flimrer forbi omkring os.
Ja, i kirken får vi et andet perspektiv på tingene, et uundværligt alternativ til det vi tror, vi bare kan sige os selv, og som vi ellers får ørerne tudet fulde af.
Derfor: Pas på jeres kirke! Tag vare på den! Tak, fordi I gør det, og tak fordi I arbejder på, at andre kan træde til og bære med, sådan at den også ligger der og lever, når vi andre for længst er stået af.